Κυριακή 26 Μαρτίου 2023

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΙΤΥΧΗMENH Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ 1ου ΛΥΚΕΙΟΥ Ν. ΨΥΧΙΚΟΥ ΣΤΗN AΚΡΙΤΙΚΗ ΛΕΣΒΟ

 

Μυτιλήνη

Είκοσι εννέα (29) μαθητές και από τις τρεις τάξεις του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ψυχικού επισκέφτηκαν στις 14 Μαρτίου 2023 το όμορφο νησί της Λέσβου μετά από πρόσκληση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, στα πλαίσια του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του Σχολείου με θέμα «Αντλώντας έμπνευση από τα ίχνη του γεωπάρκου Λέσβου».

Το νεκλασικό κτίριο της Περιφέρειας
 

Ο Αντιπεριφερειάρχης, κ. Κούφαλος Παναγιώτης, υποδέχτηκε θερμά την Τρίτη 14 Μαρτίου τους μαθητές, τους Καθηγητές, κ. Ν. Αλεξάκη, κ. Κ. Ευαγγελινό, κ. Α. Μπουράκη, και την Υποδιευθύντρια του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ψυχικού, κ. Π.Πλέσσα, στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου. Ο κ. Κούφαλος μίλησε στους μαθητές για την μακρά ιστορία  και τον πολιτισμό του νησιού,  για τις δυσκολίες και τις ανάγκες του  αλλά και τις δυνατότητες και τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης. Συζήτησε  μαζί τους για τους δικούς τους στόχους και τους ευχήθηκε να τους ξαναδεί ως φοιτητές  του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Η συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη ολοκληρώθηκε με την επίδοση αναμνηστικών δώρων στους μαθητές.



 

Το πρόγραμμα  που παρακολούθησαν οι μαθητές τις τρεις μέρες στο νησί της Λέσβου ήταν ιδιαίτερα πλούσιο με ξεναγήσεις σε αξιόλογα Μουσεία και ιστορικά μνημεία, που προσφέρθηκαν ευγενώς από την Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου, με περιηγήσεις στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Μυτιλήνη, στα γεωλογικά μνημεία και υδροβιότοπους του νησιού, στις μεγάλες ποτοποιίες ούζου, σε χώρους βιομηχανικής ελαιουργίας, βιωματικά εργαστήρια και προσκύνημα σε Ιερές Μονές. Οι μαθητές ενθουσιάστηκαν και συμμετείχαν με στις περιηγήσεις και στα βιωματικά εργαστήρια

 

Συγκεκριμένα:

1η Μέρα

14 Μαρτίου




Στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη, οι μαθητές παρακολούθησαν διαλέξεις από Καθηγητές  του  Τμήματος Περιβάλλοντος και Γεωγραφίας, ενώ συμμετείχαν σε εργαστηριακές δράσεις.

 



Με την Καθηγήτρια του Τμήματος Περιβάλλοντος  του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κ. Μ.Χατζηαντωνίου.




Στο Μουσείο Θεόφιλου και το Μουσείο - Βιβλιοθήκη του Στρατή Ελευθεριάδη – Tériade.

 





 Στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Πρότυπου Λυκείου Μυτιλήνης οι μαθητές  είδαν σπάνια χειρόγραφα, πού χρονολογούνται από τον 9ο έως και τον 17 μ.Χ. αιώνα

 

                             Ξενάγηση στο άγαλμα της Μικρασιάτισσας Μάνας

 


             Στη Σκάλα Λουτρών. Επίσκεψη στο Μουσείο Προσφυγικής Μνήμης

 

2η ΗΜΕΡΑ

Τετάρτη 15 Μαρτίου


                               
      

                        

 

Πλωμάρι. Ξενάγηση στο Μουσείο Ούζου της Ποτοποιίας Πλωμαρίου- Ισίδωρος Αρβανίτης.

 Επίσκεψη στο Μουσείο Ούζου του Βαρβαγιάννη. 

Στην Αγιάσο, ξενάγηση στο Εργαστήρι Κεραμικής «Χατζηγιάννη» με βιωματικό εργαστήρι, ξενάγηση στο Πνευματικό Κέντρο και Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη» με βιωματικό εργαστήρι παραδοσιακών οργάνων, όπως το σαντούρι.


 Στην Αγία Παρασκευή, ξενάγηση στο Μουσείο βιομηχανικής ελαιουργίας

 Στο Αγρόκτημα Γρηγοριάδη «Εδέμ του Μπέη» - περιήγηση στη φάρμα με ζώα από διάφορα μέρη του κόσμου

 

         Επίσκεψη στην Ιερά Μονή Παμμέγιστων Ταξιαρχών στο Μανταμάδο. 

Πάμφιλα, ξενάγηση στο Εργαστήριο κατεργασίας ξύλου ελιάς «Olive wood house»




 

Νυχτερινή έξοδος με ζωντανή μουσική στο Κτήμα Οινοφόρος. ξενάγηση στα κελάρια.

 

Οι μαθητές χορεύουν παραδοσιακούς χορούς με τους Καθηγητές τους 

3η ΗΜΕΡΑ

Πέμπτη 16 Μαρτίου


 


Στον υδροβιότοπο της Καλλονής για παρατήρηση πουλιών με την υποστήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Καλλονής

 



Γνωριμία με το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, τα μεγάλα ηφαίστεια, τα γεωλογικά και πολιτιστικά μνημεία της Λέσβου (Μυτιλήνη – Σίγρι), Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου με ξενάγηση καθ’όλη τη διάρκεια της διαδρομής από τον Υποδιευθυντή του Μουσείου

 



 

Εκπαιδευτική ενημέρωση και περιήγηση στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου:


Οι μαθητές περιηγήθηκαν στην αίθουσα «Παλαιοβοτανικής - Απολιθωμένου Δάσους»,  γνώρισαν φυτά και ζώα του Απολιθωμένου Δάσους και το φαινόμενο της απολίθωσης. Στην αίθουσα «Εξέλιξη του Αιγαίου», ενημερώθηκαν για τη γεωλογική ιστορία της λεκάνης του Αιγαίου τα τελευταία 20 εκατομμύρια χρόνια, την κίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, τα σεισμικά ρήγματα και την εξελικτική ιστορία της ηφαιστειακής δραστηριότητας στον ελληνικό χώρο.

 



 

Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους: Εκπαιδευτική ενημέρωση και εκπαιδευτικές δραστηριότητες καθαρισμού και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων

Οι μαθητές περιηγήθηκαν στο Πάρκο Απολιθωμένου Δάσους, γνώρισαν τα μοναδικά ευρήματα ιστάμενων και κατακείμενων απολιθωμένων κορμών δέντρων, το μεγαλύτερο ιστάμενο απολιθωμένο κορμό δέντρου σεκόιας στον κόσμο, καθώς και τις εργασίες ανασκαφής και συντήρησης φυτικών απολιθωμάτων.




 

Οι μαθητές κλήθηκαν να γίνουν συντηρητές απολιθωμάτων. Συμμετείχαν στον καθαρισμό και τη συντήρηση ειδικά επιλεγμένων φυτικών απολιθωμάτων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ευαισθητοποιήθηκαν  για την προστασία του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και των μνημείων της φύσης.

 









Οι μαθητές συμμετείχαν σε βιωματική δράση εφαρμογής των μέτρων προστασίας κατά τη διάρκεια ενός σεισμού στον  Προσομοιωτή Σεισμών του Μουσείου.

 











Είναι, πράγματι, αξιέπαινες τέτοιου είδους πρωτοβουλίες τόσο από τη πλευρά του Σχολείου όσο και από την πλευρά της Tοπικής Aυτοδιοίκησης. Μόνο θετικές είναι οι προσλαμβάνουσες και οι εκπαιδευτικές εμπειρίες των μαθητών, ενώ αιμοδοτείται σε όλα τα επίπεδα η ζωή ακριτικών νησιών, όπως της όμορφης Λέσβου.  

Θερμά συγχαρητήρια στους υπεύθυνους Καθηγητές του 1ου Γενικού Λυκείου Ν. Ψυχικού, κ. Π. Πλέσσα, κ. Ν. Αλεξάκη και κ. Κ. Ευαγγελινό, για το αξιόλογο Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα που ανέλαβαν.


                                                                                    ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ

 

 

                                                 

 

                                                       

 

                                                          

 

 

                                                  

 

 

                                                       

 

                                                          

 

 

                                                  

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου