Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

 


Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού πραγματοποίησε δράσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση των μαθητών σε ζητήματα ισότιμης πρόσβασης των ατόμων με αναπηρία στην εκπαίδευση, την καταπολέμηση προκαταλήψεων εντός της σχολικής κοινότητας και την καλλιέργεια σεβασμού προς τη μαθητική ετερογένεια.

Έτσι, τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου 2023, τέσσερα τμήματα του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση των καθηγητών Φυσικής Αγωγής τίμησαν την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Δημιουργήθηκαν μικτές ομάδες των 3 ατόμων η καθεμία και τα παιδιά έπαιξαν goalball (παραολυμπιακό άθλημα για άτομα με μερική ή ολική τύφλωση). Κάθε ομάδα είχε από έναν βοηθό, ενώ ορίστηκαν και δύο καταγραφείς, οι οποίοι συμπλήρωσαν κλείδα παρατήρησης μαθητών. Σκοπός του παιχνιδιού είναι η επίτευξη τέρματος προς την αντίπαλη ομάδα. Οι αθλητές/αθλήτριες της αμυνόμενης ομάδας ξαπλώνουν στον αγωνιστικό χώρο και προσπαθούν να αποκρούσουν την μπάλα χρησιμοποιώντας τα σώματά τους και τα άκρα τους. Η μπάλα είναι ειδικής κατασκευής και περιέχει κουδουνάκια ώστε οι παίκτες/παίκτριες να αντιλαμβάνονται διά της ακοής την προέλευση και την πορεία της. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχή διεξαγωγή του παιχνιδιού είναι η απόλυτη ησυχία τόσο των αθλούμενων, όσο και των θεατών.

Οι μαθητές που συμμετείχαν διαπίστωσαν με βιωματικό τρόπο τη δυσκολία της μερικής ή ολικής απώλειας όρασης. Ωστόσο, μετά από λίγα λεπτά παιχνιδιού, κατάφεραν να βελτιώσουν τόσο την αμυντική όσο και την επιθετική τους λειτουργία.


Επιπλέον, το 1ο ΓΕΛ Νέου Ψυχικού έδωσε το παρών ανάμεσα σε δεκάδες  σχολεία από όλη την Ελλάδα στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας Θρησκευμάτων και Αθλητισμού για την ημέρα αυτή. Το σχολείο μας συμμετείχε με μία παρουσίαση του μαθητή Μουτσάι Ετιόν του τμήματος Β2 με τίτλο " Disabilities and Stereotypes". Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα της εκδήλωσης εδώ και το βίντεο εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου