Κυριακή 26 Μαΐου 2024

ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΣΥΝΟΜΙΛΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

 
Στο πλαίσιο των μαθημάτων της Βιολογίας και της Χημείας, μαθητές από όλες τις τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο αξιόλογες διδακτικές επισκέψεις.

Συγκεκριμένα, το τμήμα Σπουδών Υγείας και Ζωής της Γ΄Λυκείου επισκέφτηκε την Ελληνογαλλική Σχολή Ουρσουλινών και παρακολούθησε την ομιλία του καθηγητή Αριστείδη Πατρινού, πρώην Διευθυντή του Προγράμματος Αποκρυπτογράφησης του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, με θέμα: «Η Αποκρυπτογράφηση του Ανθρώπινου Γονιδιώματος ήταν μια επανάσταση». Η ομιλία πραγματοποιήθηκε με τη συνεργασία του Δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού.

✦✦✦✦

Τον Απρίλιο, το σχολείο μας με ομάδα 40 μαθητών της Α΄ και Β΄ τάξης επισκέφτηκε για δεύτερη συνεχή χρονιά τα Μουσεία που στεγάζονται στην Ιατρική Σχολή Αθηνών ΕΚΠΑ (Γουδή).

Στο Ανθρωπολογικό Μουσείο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών τα παιδιά ενημερώθηκαν από την ειδική Μουσειολόγο κ. Άννα Οργέτα για την εξελικτική πορεία του ανθρώπου και τη βιολογική ποικιλότητα των σύγχρονων ανθρώπινων πληθυσμών καθώς και τη διερεύνηση των συνθηκών και των διεργασιών της Φυσικής Επιλογής που δημιούργησαν αυτή την ποικιλότητα.

Στo Μουσείο Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής παρακολουθήσαμε από ειδικούς επιστήμονες αναλυτική και εντυπωσιακή παρουσίαση της ιστορικής συλλογής παθολογοανατομικών και εμβρυολογικών εκθεμάτων από το 19 αιώνα. Ξεναγηθήκαμε στο Μουσείο Ανατομίας που περιλαμβάνει περισσότερα από 800 παρασκευάσματα από διαφορετικά μέρη του ανθρώπινου σώματος καθώς και μια τερατολογική συλλογή από σοβαρές ανωμαλίες εμβρύων ανθρώπου.

Μεταβαίνοντας στο Κέντρο Ιατρικής Προσομοίωσης, οι διοργανωτές της επίσκεψης μας επιφύλαξαν μια έκπληξη: τα παιδιά έγιναν για λίγο «χειρουργοί» και εξάσκησαν τις κλινικές τους δεξιότητες σε ειδικό προσομοιωτή.

Τα παιδιά και οι συνοδοί καθηγητές ενθουσιάστηκαν από την επίσκεψη και δεσμεύτηκαν να την επαναλάβουν και την επόμενη χρονιά.




✦✦✦✦

Στις 22.04.2024 25 μαθητές της Α΄Λυκείου με συνοδούς εκπαιδευτικούς τους κ. Ι.Λουκρέζη και Α.Μούκα επισκέφτηκαν το Μουσείο Κέρινων Προπλασμάτων του Νοσοκομείου Α.ΣΥΓΓΡΟΣ.  Η εκπαιδευτική δράση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Βιολογίας της Α’ Λυκείου όπου οι μαθητές διδάσκονται θέματα που αφορούν το αντρικό και γυναικείο αναπαραγωγικό σύστημα, τα αφροδίσια νοσήματα και τους τρόπους πρόληψής τους.

Στην επίσκεψη οι μαθητές ενημερώθηκαν από ιατρό για τα αφροδίσια νοσήματα και παρατήρησαν σε κέρινα προπλάσματα τόσο τα συμπτώματα αυτών των νοσημάτων όσο και συμπτώματα άλλων δερματικών παθήσεων.

Η επίσκεψη βοήθησε τους μαθητές να κατανοήσουν σε μεγαλύτερο βάθος τη διδακτέα ύλη και να ευαισθητοποιηθούν ακόμα περισσότερο στην πρόληψη. Επιπλέον, η επίσκεψη αυτή συνέβαλε στον επαγγελματικό προσανατολισμό των μαθητών καθώς αρκετοί από αυτούς ενδιαφέρονται για τις επιστήμες υγείας.
 ✦✦✦✦

Τέλος, την Παρασκευή 19-4-2024 πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη των μαθητών του Λυκείου μας στο Τμήμα Χημείας του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Στην επίσκεψη συμμετείχαν μαθητές της Γ΄ Λυκείου των τμημάτων Υγείας & Θετικών Σπουδών και μικρός αριθμός μαθητών των τάξεων της Β΄ και Α΄ Λυκείου.

Οι μαθητές που συμμετείχαν στην επίσκεψη ενημερώθηκαν από τον κο Αθανάσιο Τσεκούρα, Αναπληρωτή Καθηγητή Φυσικοχημείας, για το επιστημονικό αντικείμενο της Χημείας (Τομείς – Κλάδους), τα διδασκόμενα μαθήματα και τον τρόπο διδασκαλίας μαθημάτων-εργαστηριακών ασκήσεων στο Τμήμα, καθώς και για τις επαγγελματικές προοπτικές που παρέχει στους αυριανούς Χημικούς. Έγινε ξενάγηση στις εργαστηριακές αίθουσες, όπου οι μαθητές παρακολούθησαν απλές εργαστηριακές δοκιμές.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και ξεναγήθηκαν, η πρώτη ομάδα από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Ανόργανης Χημείας κ. Κωνσταντίνο Μεθενίτη. Στο ερευνητικό εργαστήριο του κου Μεθενίτη οι διδάκτορες – μεταπτυχιακοί φοιτητές ενημέρωσαν τους μαθητές μας για το αντικείμενο με το οποίο ασχολούνται, ενώ παράλληλα τους παρουσίασαν τον εξοπλισμό των εργαστηρίων ανόργανης ανάλυσης, όπως φασματοφωτόμετρα (UV/VIS, IR-Υπερύθρου, Πυρηνικού Μαγνητικού Συντονισμού) και μηχανήματα εξελιγμένης τεχνολογίας τα οποία χρησιμοποιούνται στην κρυσταλλογραφία.

Οι μαθητές της δεύτερης ομάδας επισκέφθηκαν το εργαστήριο της Περιβαλλοντικής Χημείας συνοδευόμενοι από την κα Σακελλάρη και ενημερώθηκαν για τη μέθοδο της φασματομετρίας μάζας (χρησιμοποιώντας επαγωγικά συζευγμένο πλάσμα (ICP) ως πηγή ιόντων ICP και φασματόμετρο μάζας) με εφαρμογή στην ICP-MS ανάλυση μετάλλων.

Ακολούθως στο εργαστήριο της Χημείας Τροφίμων, ενημερώθηκαν από την κα Δασενάκη για UV-vis HPLC ανάλυση – ανίχνευση στα τρόφιμα.

Οι μαθητές μας δήλωσαν ενθουσιασμένοι για όλα όσα παρακολούθησαν και κατανόησαν στο Τμήμα Χημείας: την ανάδειξη της σημασίας της επιστήμης της Χημείας, των κλάδων της, των εφαρμογών της και της σχέσης της με την καθημερινή ζωή.

Η επίσκεψη διοργανώθηκε από την καθηγήτρια κα Σοφία Πουλιοπούλου Χημικό και συνοδό τον καθηγητή κ. Αθανάσιο Μούκα Χημικό.

Ευχαριστούμε θερμά τους κ. Καθηγητές και όλους τους συμμετέχοντες στην Εκπαιδευτική μας Επίσκεψη!

Περισσότερα :

Ιστοσελίδα Τμήματος Χημείας:  

Πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Χημείας του ΕΚΠΑ

Προφίλ Εργαστηρίου Χημείας Περιβάλλοντος

Δείτε το φωτογραφικό υλικό εδώ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου